24 Şubat 2012 Cuma

Web Sayfası için Font Seçimi

Yazı Fontları

Tasarım için En Uygun Fontu Seçmek

Web ve grafik tasarımın en önemli konusudur font seçimi... Aslında sedece web/grafik tasarım için değil, gazete, kitap, dergi, broşür ve ilan gibi pek çok yazılı basın ürününün hazırlanmasında da hayati bir öneme sahiptir. Yayınlanan bir metnin ya da görselin içeriğine uygun olmayan bir font seçimi okuyucuların konuyu takip etmelerini ya da görselin anafikrini yakalamalarını zorlaştırır. Okuyucuya verilmek istenen mesaj yerine ulaşamaz. Bu mesajn mutlaka vurgulanması gerekir. İnsanlar genelde bir metnin vurgulanmış kısımlarını okumayı tercih ederler. İlk olarak uygun bir vurgulama ile insanların dikkatini çektikten sonra göz yormayacak bir tasarım ile amaca uygun tanıtım yapılmalıdır. Eğer amacınız kampanyalı bir ürünün tanıtımını yapmak ise hedef kitlesinin haberdar olmasını istediğiniz ayrıntıları vurgulamanız gerekir. Yani kampanyanızın sunduğu avantajları(indirimli fiyat, garanti, hediyeler vs.) daha büyük puntolarla, daha farklı renklerde  ve hatta kampanya metninin ya da görselinin genel yazı tipinden farklı fontlarda dikkat çekecek şekilde belirtmeniz gerekir.

Basit Tipografi Örneği
 Şunu unutmayın!!! Harfler ve kelimeler ile birşey anlatabilmek için ille de cümleler kurmak zorunda değilsiniz. Eğer çalışma alanınız web/grafik tasarım ise bu konuda sizin için konulmuş bir sınır yok diyebilirim. Onları çok daha farklı şekillerde kullanıp özgün ve etkili tasarımlar yapabilirsiniz. Tasarımınızı yaparken sade ve anlaşılır olmasına dikkat etmelisiniz. Yaptığınız tasarım öğeleri okuyucuları konunun ana fikrinden uzaklaştırmamalıdır.

Buraya kadar hep içeriğe uygun yazı fontunun ve puntosunun seçilmesinden bahsettik. Peki bu iş nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmelidir? Biraz da bu konuları irdeleyelim...

Metnin içeriğine uygun fontun seçilmesi, puntosunun, satırlar arası boşlukların ayarlanması ve kelimelerle görsel tasarım yapılması aslında ayrı bir sanat; bir uzmanlık dalıdır. Bu sanata tipografi denmektedir. Yukarıda gördüğünüz görselin hazırlanmasından, kitap, dergi ve gazete dizgilerinin hazırlanmasına, web site içerikleri, afiş, banner vs. görsel tanıtım öğelerinin tasarlanmasında tipografinin önemli bir yeri vardır. Tipografi, yaptığınız sunumu amacına ulaştırmanın en etkin yoludur.

Aslında görsel tasarım, temelleri insan piskolojisine, gözün anatomisine ve insan beyninin algılayış biçimine kadar uzanan oldukça derin ve tartışmalı bir konudur. Sürekli gelişim ve değişim halindedir. Görsel tasarım oldukça geniş bir çalışma sahasıdır diyebilirim. Kanun çok, kural çok... Aslında ben de daha bu işin başındayım diyebilirim.Peki bu alanda çalışmayanereden başlamalı? Nelere dikkat etmeli? İşte size başlangıç için birkaç tane öneri:

Eğer tez ya da akademik bir yazı yazacaksanız fontunuz Times New Roman olmalıdır.

Eğer bir web sayfası hazırlayacaksanız seçeceğiniz yazı fontarı:Arial, Verdana, Helvetica, Tahoma, Trebuched gibi hemen hemen her tarayıcı tarafından desteklenen yazıtipleri olmalıdır. Genel olarak tarayıcıların desteklemediği fontları baz alarak yaptığınız tasarımlar ziyaretçileriniz üzerinde istediğiniz etkinin oluşmasını engeller. ayrıca bazı yazı fontları taryıcılar tarfından desteklenseler de genelde 12px'den küçük boyutlarda yazdığınız yazılar düzgün görünmeyebilir. Mesela Tahoma fontu 10px den küçük yazılarda Firefox tarafınfan düzgün olarak render edilemezken Internet Explorer yazdığınız yazıları gayet temiz ve net bir şekilde göstermektedir.

Eğlence ağırlıklı bir site ya da görsel kazırlıyorsanız Comic Sans MS işinizi görebilir. Bu fontu grafik olarak kullanacaksanız pek sorun yok. ama bu yazı fontu ile site hazırlaycaksanız yukarda yazdıklarmı tekrar okuyun. Ayrıca son zmanlarda internette bu yazı fontuna karşı bir antipati oluşmuş durumda bunu da belirtelim.

Eğer ciddi bir sunum yapacaksanız yine Times New Roman imdadınıza yetişecektir. Bunun haricinde Arial, Arial Black veya Helvetica da kullanabilirsiniz. Ben Helvetica'yı çok severim. oldukça asil bir fonttur kendisi.

Tebrik kartları, sevgi mesajları, davetiyeler ve seçkin organizasyonların tanıtım görsellerinde daha estetik, ve daha kaligrafik yazı fontları kullanabilirsiniz.

Buraya kadar saydığım yazı fontlarının büyük bir kısmı zaten işletim sisteminizin kurulumu esnasında bilgisayarınıza yüklenmiş kullanıma hazır haldedir. Kullandığınız grafik tasarım progamları(Coreldraw, FreeHand, Fireworks, Photoshop gibi) ile çalışırken sisteminizde yüklü olan fontlardan yararlanırsınız. Ancak bir tasarımcı için bu fontlar yeterli olmayabilir ya da ardığınız bir yazı tipi sisteminizde yüklü olmayabilir. Mesela Helvetica fontu bazen Windows sistemlerinde yüklü olarak gelmeyebilir. Bu durumda internetten hazır font paketi indirmeniz ve sisteminizin font klasörü içine yazı dosyalarını kopyalamanız gerekmektedir. Basit bir işlemdir ve zaten tasrımla uğraşacak kadar bilgisayar bilgisi olan herkes bu iş kolayca halledebilir. kopyalama işlemi bittikten sonra Tasarım programınızı tekrar açtığınızda yeni yazı tiplerinin yüklendiğini göreceksiniz. Artık kullanıma hazırdırlar. Yazımı bitirirken internetten topladığım 2220 adet yazı fontunun dosyalarını topladığım font arşivimi de sizlerle paylaşıyorum. Hepinize kolay gelsin. İyi çalışmalar...

2220 Adet Yeni Yazı Fontu için indirme linki:

Free Download For 2220 Fonts

14 Şubat 2012 Salı

Ücretsiz Javascript Jquery ve Ajax Eğitim Kitapları

JavaScript
Javascript-Jquery ve Ajax teknolojileri dinamik web sitelerinin ön yüz tasarımı için olmazsa olmaz programlardır. Javascrpt bir web sayfasını oluşturan elemanlara hareketlilik kazandıran, onları işlevsel kılan bir betik dilidir. Javascript olmadan sırf HTML ve CSS kullanılarak tasarlanan bir web sayfası, sadece içeriğin sunulduğu, kullanıcı ile etkileşimin olmadığı sabit bir ekran görüntüsünden ibarettir. Böyle bir web sayfasına bakmak dergi sayfalarını karıştırmaya benzer, sadece sayfaları çevirirsiniz, o kadar. Javascript ise sayfanıza can verir. Web sitelerinde sıklıkla gördüğünüz sliderlar, tıklayınca değişen hareketlenen öğeler hep javascript ile can kazanırlar.
jQuery
jQuery ise bir javascript kütüphanesidir. Yani içinde hazır Javascript fonksiyonlarının olduğu kodlarla dolu bir dosyadır. jQuery'in yazılma amacı daha az kod yazarak daha güzel ve etkili tasarımlar yapmak, Front-end tasarımın ufkunu genişletmektir. Gerçekten de jQuery kullanarak javascriptte onlarca hatta yüzlerce satırda yaptığınız işlemleri çok daha az kodlama ile yapabilir, web sayfalarında çok daha etkili ve gerçekçi animasyonlar tasarlayabilirsiniz. Hatta bu animasyonlar kalite bakımından flash animasyonlarla yarışacak düzeyde olabilirler. jQuery ile yapabilecekleriniz hayal gücünüz ve programlama yeteneğinizle sınırılı. Ayrıca sonsuz sabrı da unutmamak gerkiyor. Çünkü iyi ve etkli bir kodlama yapmak; güzel işler çıkarmak sabır ister, emek ister. Bunu aklınızdan çıkarmayın.
Ajax

...ve Ajax
Açılımı, Asynchronous JavaScript and XML, Türkçesi Eşzamansız JavaScript ve XML yine Javascriptten türetilmiş eşsiz bir şey.. Şey diyorum çünkü bu tam olarak bir programlama dili sayılmaz. Buna JavaScript ve XML'in beraber çalışmasından kurulmuş bir ortaklık diyebiliriz. Bir çeşit etkileşimli uygulama tekniği... Kullanım amacı web sayfası ile sunucudaki veritabanı arasında tüm sayfayı yenilemeden(refresh etmeden) veri transferini sağlamaktır. Ajax tekniği çoğunlukla açılır menülerde kullanılır. Mesela bir eticaret sitesinin sayfasında siz açlılır menüden(Dropdown list) bilgisayarı seçtiğinizde alt menülerde birden bilgisayarla ilgili alt seçeneklerin çıkması, sayfadaki öğelerin sayfa yenilenmeden filitrelenmesi gibi işlemler Ajax sayesinde yapılabilir.

Vesaire, vesaire vesaire... Web 2.0'ın olmazsa olmaz üç kavramı hakkında sayfalar dolusu şey söylenebilir. Piyasada bu konu ile ilgili yazılmış pekçok kaynak bulunmakta. Özellikle web sayfasının önyüz tasarımı(front-end design) ile ilgilenenlerin mutlaka az veya çok öğrenmesi gereken kavramlardır bunlar. Yarın birgün bir web sitesinde sırf önyüz tasarımcısı-grafiker olarak çalışmaya başlamış olsanız bile mutlaka işvereniniz sizden Javascrpt ya da jQuery ile uğraşmanızı gerektirecek bir iş isteyecektir. Bu durumda temel seviyede bile olsa bu kavramlar hakkında bilgi sahibi olmanız yararınıza olacaktır. Aşağıda indirme linkini paylaştığım sıkıştırılmış dosya içinde javascript,jQuery ve Ajax ile ilgili internetten derlediğim çoğunluğu Türkçe olan kaliteli kaynaklar e-kitap olarak bulunmakta. Ayrıca programlamayla ilk defa uğraşacaklar için de konu ile ilgili temel bilgilerin bulunduğu dokümanlar da var. Ben üzerime düşeni yaptım. Gerisi size kalmış. Linkteki dosyaları indirin ve çalışmaya başlayın. Kolay gelsin...


İndirme linki:

JavaScript jQuery ve Ajax Eğitim Kitapları İndir


Joomla Nedir? Nasıl Kurulur? Nasıl Kullanılır?

Joomla
Joomla nedir?
Joomla bir CMS(Content Management System-İçerik Yönetim Sistemi)'dir. PHP ile yazılmıştır. Veritabanı olarak MySQL'i kullanır. Açık kaynak kodlu Ücretsiz bir yazılımdır. GNU ile lisanslanmıştır. joomla'nın üretilme amacı web tasarım hakkında bilgisi olmayan ama dinamik yapılı bir site oluşturmak ve yönetmek isteyen kişilerin de kendi sayfalarını oluşturup kolayca yönetebilmelerini sağlamaktır. Joomla bir bakıma internet günlüğü olarak da değerlendirilebilir. Tüm sistem tek satır kod yazmadan yönetilebilir. Ayrıca açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için internet üzerinde oldukça büyük bir geliştirici kitlesine sahiptir. Bu kitle Joomla için pekçok yeni eklenti ve modül geliştirmiştir ve geliştirmeye devam etmektedir. Joomlanın modüler yapısı, istenen eklentini kolayca sisteme entegre edilmesine olanak sağlar. Örneğin; sisteme ekleyeceğiniz bir modül ile sitenizi sadece birkaç adımda bir e ticaret sitesine dönüştürebilirsiniz. İsterseniz bunu görmek için eCommerce eklentisini buradan indirip deneyebilirsiniz. => eCommerce indir

joomla sistemini kullanan bir kişi için sitenin görünümünü değiştirmek çok kolaydır. Bunun için internette hazır bulunan Joomla temalarından istediği herhangi birini seçip indirmesi yeterlidir. Gerisini sistemin yönetim panelinden rahatlıkla halledebilir.

Joomla Nasıl Kurulur?

joomla'nın kurulumu çok kolaydır. Bunun için ilk önce Joomla'nın sitesinden kurulum dosyalarını indirin.
Joomla kurulum dosyalarını buradan indirebilirsiniz.=> Joomla Kurulum Paketi İndir
Maalesef Kurulum dilini Türkçe olarak seçebilsek de kurulum tamamlandıktan sonra sistem İngilizce olarak karşımıza çıkıyor. Joomla'yı Türkçe yapmak için kurulum tamamlandıktan sonra Joomla'nın o sürümüne ait Türkçe dil paketini internetten bulup ayrıca yüklemeniz gerekmekte. Ben bunu sizin için yaptım :)) Size verdiğim linkten indirdiğiniz sıkıştırılmış dosya içinde uygun dil paketi bulunmakta. Kurulum tamamlandıktan sonra bu paketi kullanabilirsiniz.

Kurulum dosyalarını bilgisayarınıza indirdikten sonra, bu dosyaları sunucunuzun kök klasörüne kopyalayın. Ardından tarayıcınızın adres satırına kurulum dosyalarının adresini yazın joomlanın kurulum ekranı karşınıza gelecektir.

Joomla Kurulum Sayfası


Unutmayın, Joomla PHP ile yazılmıştır. sitemi kurabilmek için sunucunuzun PHP'yi desteklemesi şart. veritabanınız da MySQL olmalıdır. Kurulum dilini seçip yönergeleri takip ederek Joomla kurulumunu kolayca tamamlayabilirsiniz. eğer bir hosting hesabınız yoksa ve Jooomlanın nasıl çalıştığını merak ediyorsanız sistemi bilgisayarınıza yerel sunucu kurarak da deneyebilrisiniz. Bilgisayarınıza yerel sunucu(lochalhost) kurmak için easyPHP, xampp ya da WampServer gibi ücretsiz yazılımlardan faydalanabilirsiniz. Ben WampServer'i kullanıyorum. Kullanımı çok basit. Türkçe dil desteği de vermekte ve localhost üzerinden PHP çalışmak için ideal bir yazılım.

Wamp serverın 32 ve 64 bitlik versiyonlarından sisteminize uygun olanını aşağıdaki tabloda verdiğim linklerden indirebilirsiniz.

WampServer 2.2 32 bitWampServer 2.2 Download(32 bit)
WampServer 2.2 64 bit WampServer 2.2 Download(64 bit)

Localhostta yani yerel sunucu üzerinde sistemi kurmak için önce verdiğim linkten Wampserver'ın uygun versiyonunu indirin ve kurun. kurulum tamamlayınca WampServer'ı başlatın. Ekranın sağ altında, sistem saatinin bulunduğu yerde, yandaki logoya benzer krımız renkte bir logo belirece. logonon rengi önce sarı sonra yeşil olduğunda yerel sunucunuz kullanıma hazır demektir. Eğer logo sarı ya da kırmızı olarak kalıyorsa muhtmelen Apache ya da MySQL servislerinden birisi çalışmıyordur. Denetim masasından yönetimsel araçlara girin ve oradan hizmetler kısayoluna tıklayın. açılan menüden Apache ve/veya MySQL'i el ile başlatın. Eğer Herşey yolunda ise tarayıcınızın adres çubuğuna http://127.0.0.1 ya da localhost yazıp enter'a basın açılan sayfa WampServer'ın yönetim panelidir.

Joomlayı burada kurabilmek için kurulum dosyalarını c:/Wamp/www/ yolundaki klasörün altına kopyalayın. localhost sayfasını yenilelidiğinizde kurulum dosyalarının bulunduğu klasör görüntülenecektir. Dosyanın linkine tıkladığınızda yukarda gördüğünüz kurulum ekranı görüntülenir. Yönergeler aynı şekilde takip edilir tek fark veritabanı ayarları yapılırken veritabanı kullanıcı adına "root" yazılır ve şifre kısmı boş bırakılır. Geri kalan adımlar takip edilerek kurulum tamamlanır.

Joomla Nasıl Kullanılır?

Joomla'nın kullanılması ve yönetilmesi çok kolaydır. tüm sistem tek bir yönetim panelinden yönetilir. Bu panelden yeni yazı ekleyebilir, yazılarınız kategorilendirebilir, yazıların gösterileme sırasını belirleyebilir, eklentiler, modüller eklenebilir, kullanıcı profili yönetiminden, site temalarını değiştirmeye kadar sitenin tüm dinamikleri kolayca yönetilebilir.

Joomla editörleri ile hazırladığınız sayfa içerikleri için ayrıca HTML ya da CSS kodlaması yapmanız gerekmez "what you see is what you get" mantığı ile editörde aynı word de yazı yazıyormuş gibi ne görüyorsanız, içeriği nasıl tasarladıysanız sayfada da o şekilde görünecektir. Ayrıca sistem CSS ya da Javascript kodlarını kullanarak içeriğinizi zenginleştirmenize de izin verir. Joomlanın yetenekleri ve kullanıcıların sunduğu imkanlar saymakla bitmez siz en iyisi joomla'yı indirin ve gerisini kendiniz keşfedin. Eğer download linkini yazı içinde bulamadıysanız işte tekrar veriyorum indirin ve keyfinize bakın

Joomla Download





Turgut Arslan