2 Mayıs 2012 Çarşamba

Bilgisayarda PHP Çalıştırmak

PHP Dosyalarını Kendi Bilgisayarımda Nasıl Çalıştırabilirim?

PHP
Daha önceki yazımda da bahsettiğim gibi PHP ile hazırlanan programlar çalışabilmek için PHP yorumlayıcısına ihtiyaç duyarlar. C, Basic, Delphi gibi dillerde yazılan programlar gibi kendi başlarına çalıştırılabilir uygulama dosyaları yoktur. Siz sadece php kodlarını yazar ve ".php" uzantılı bir dosya oluşturursunuz. PHP yorumlayıcısı dosyayı okur ve yazdığınız programı çalıştırır. PHP desteği olan sunucuların verdiği hizmet budur. Yazdığınız programların nasıl çalıştığını görebilmek için programları hosting alanınızdaki ilgili klasöre upload etmeniz gerekir. Bu da PHP ile program geliştirirken ya da öğrenmeye çalışırken her deneme için tekrar tekrar sunucuya bağlanmanız ve PHP dosyanızı sunucuya yüklemeniz gerektiği anlamına gelir. 

Apache Server
Eğer PHP ile yazılmış bir site yönetiyorsanız hazırladığınız programın tam olarak doğru çalışıp çalışmadığını bilmeden sunucuya yüklemek istemezsiniz. Çünkü program yazılırken yapılan hatalar ancak çalıştırıldıkları zaman ortaya çıkarlar. Açıkçası PHP'de hata ayıklaması çok zordur ve bu hatalar yayında olan bir sitede meydana gelirse ziyaretçilere verilen hizmet  aksayabilir ya da site için güvenlik açığı oluşturabilir. Bu yüzden hazırlanan programların güvenli bir ortamda denenmesi gerekir. Eğer bilgisayarınıza PHP destekleyen bir yerel sunucu kurarsanız yazdığınız programları güvenle, rahatça deneyebilir ve olası hataları belirleyebilirsiniz. Ayrıca öğrenme aşamasında olanlar için de iyi bir çalışma ortamıdır. PHP yorumlayıcıları Apache Server üzerinde çalışırlar. Her ne kadar IIS(Internet Information Services) üzerinde de çlıştırılabilseler de en iyi sonucu Apache Sunucularda verirler. 

MySQL Database
Eğer PHP ile çalışacaksanız mutlaka veritabanı uygulamaları da yazacaksınız demektir. Bu durumda bilgisayarınıza bir veritabanı yönetim sistemi kurmanız gerekir.   Apache Sever üzerinde PHP ile en iyi uyum sağlayan veritabanı yönetim sistemi MySQL'dir. PHP, MSSQL ve Firebird gibi diğer veritabanları ile de çalışabilse de en iyi performansı MySQL Database üzerinde göstermektedir.



Bilgisayarınızda bir yerel sunucu kurmak için bu üç unsuru, Apache, PHP ve MySQL'i kumalısınız. veritabanı ile çalışmayacaksanız MySQL'i kurmasanız da olur. Ama hazır başlamışken veritabanını da aradan çıkarabilirsiniz.

Windows bilgisayar üzerine yerel sunucu kurabilmek için,

Apache Serveri buradan indirebilirsiniz >>Apache Server Download<<
PHP yorumlayıcısını buradan indirebilirsiniz >>PHP Download<<
MySQL'in ücretsiz sürümünü buradan indirebilirsiniz >>MySQL Download<<

Eğer PHP ve sunucular konusunda deneyimli değilseniz Apache-PHP-MySQL üçlüsünü otomatik olarak bilgisayarınızda kurmanızı ve yönetmenizi sağlayan hazır yerel sunucu programları da bulunmaktadır. Kullanışlı arayüzleri ve basit tasarımları ile özellikle web tasarım ve programlamaya yeni başlayanlar için idealdir. Ayrıca Joomla,Wordpress, Drupal,PHPbb gibi İçerik Yönetim Sistemleri(Content Management Systems-CMS) bu yerel sunucularda kurulup çalıştırılabilir. Aşağıda en çok kullanılan yerel sunucu programlarının indirme linklerini veriyorum. Bunlardan herhangi birini bilgisayarınıza indirip kurduktan sonra üzerinde çalıştığınız PHP programlarını deneyebilirsiniz.

Wam Server XAMPP Sever easyPHP

Şimdilik anlatacaklarım bu kadar. PHP oldukça kullanışlı ve zevkli bir dildir. Bu dili öğrenme yolundaki çalışmalarımıza bir sonraki yazımızda devam edeceğiz. Hepinize iyi çalışmalar...



Turgut Arslan