27 Eylül 2012 Perşembe

SCORM Ders Örneği

SCORM İçerik Örneği

SCORM Ders Örneği

Açık Kaynak Kodlu LMS Programlarının Yerel Ağ Üzerinde Uygulanması adlı seminerimi SCORM ders biçimi haline getirdim. Aşağıda verdiğim linklerde Hem SCORM 1.2 hem de SCORM 2004 standartlarında paketlenmiş dosyalar bulunmaktadır. Bu paketleri MOODLE ortamında denedim. MOODLE ile SCORM editör olarak NOTTINGHAM Üniversitesinin bir çalışması olan XERTE programını kullandım. Bu program ile ders içeriklerinizi FLASH formatında hazırlayıp SCORM standartlarında içerik paketleri oluşturabilirsiniz. Ben Xerte 2.17 sürümünü kullandım.

Xerte
Xerte kullanmak isteyenler için bir uyarı yapmak istiyorum. Bu editör  ile oluşturduğunuz SCORM paketleri MOODLE ile uyumsuzluk yapabiliyor. MOODLE'da SCORM ders biçimi için dosya yüklemek istediğinizde XML karakter hatası alabilirsiniz. Bu durumda şunları yapın.
 
  1. Oluşturduğunuz SCORM paketini bir klasöre açın. Tüm dosyaları unzip yapın.
  2. Bu dosyalar arasında imsmanifest.xml dosyasını bulun ve Dreamweaver ya da benzeri bir programla açın.
  3. Dreamweaver ortamında üst menüden Modfy => Page Properties yolunu takip edin ve açılan menüdeki seçenekleri resimdeki gibi yapın.
imsmanifest.xml düzenlemek
4. Son olarak tüm dosyaları yeniden zip formatında sıkıştırın. Sıkıştırdığınız dosya formatının zip olmasına dikkat edin.



SCORM LESSON SAMPLES Download Links:


Açık Kaynak Kodlu LMS Programlarının Yerel Ağ Üzerinde Uygulanması SCORM 1.2  >>İndir<<
Açık Kaynak Kodlu LMS Programlarının Yerel Ağ Üzerinde Uygulanması SCORM 2004 >>İndir<<


Turgut Arslan

10 Eylül 2012 Pazartesi

Java'ya Başlamak

Java Başlangıç

Java kodlaması kolay ve eğlenceli bir dildir. Ancak Java'da, PHP ve PHP tarzı script dillerine göre oldukça katı kurallar hüküm sürmektedir. Java'da oluşturulan değişkenlerin tip korumalı olması bu kurallaın başında gelir. Java'da Integer(tamsayı) tipinde oluşturulan değişkenlere double String ya da Character tipinden değerler atayamazsınız. Sayısal değişkenlere sayısal değerler, karakter değişkenlerine karakter değerleri atanabilir. PHP'de ise sayısal değer atadığınız bir değişkene programın başka bir yerinde karakter değerleri(harfler semboller vs.) atayabilirsiniz. PHP'de tip koruması yoktur. Esaen Java ile kodlamayı kolaylaştıran  Netbeans ve Eclipse adlı program geliştime ortamlarının varolmasıdır. Bu programlar yazdığınız kodları özelliklerine göre renklendirir. Ayrıca yazım hatalarını denetleyerek hızlı ve hatasız kodlama imkanı sunar. Netbeans ve Eclipse programlarını internetten ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
eclipse
netbeans
Bu konuları daha sonraki Java çalışmalarımızda ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Şimdi programcılığın en köklü geleneğine uyalımve bir "Merhaba Dünya" programı ile Java programlamaya başlayalım.

İlk Java Programım


public class MerhabaDunya{
     public static void main(String[] args){
      String merhaba="Merhaba Dünya";
      System.out.print("Merhaba Dünya");
      System.out.println("Merhaba Dünya");
      System.out.printf("%s",merhaba);
     }// main method sonu

}// MerhabaDunya class sonu

Bu programı Eclipse ya da Netbeans  ortamında yazıp çalıştırırsanız çıktısı şu şekilde olacaktır:
Mehaba Dünya
Merhaba Dünya
Merhaba Dünya

Programın nasıl çalıştığını kısaca inceleyecek olursak;
public class MerhabaDunya programın main(ana) class'ı ile java dosyanız aynı isimde olmalıdır. Aksi takdirde programınız çalışmaz.
 public static void main(String[] args)programınızın main(ana) clas'ı dır.Java programları birbirlerine bağlı birçok class dosyasından oluşabilir. Java Virtual Machine hazırladığınız program classları arasından main methodunun olduğu class'ı arar ve ordan çalıştırmaya başlar .  Programınızın çalışması için hazırladığınız classlardan bir tanesinde main methodunun olması gerekir. 
String merhaba="Merhaba Dünya";  merhaba adında bir String değişkeni oluşturulur ve bu değişkene "Merhaba Dünya" değeri atanır.
System.out.print("Merhaba Dünya"); ekrana "Merhaba Dünya" yazdırır.
System.out.println("Merhaba Dünya"); ekrana bir satır atlatarak"Merhaba Dünya" yazdırır.
System.out.printf("%s",merhaba); ekrana merhaba adlı değişkenin değeri olan "Merhaba Dünya" yazdırır. "%s" değeri ekrana yazdırılacak olan değişkenin bir String değişken olduğunu gösteriri. "System.out.printf()" kodu ekran çıktısının önceden belirlenen formatta yazıdırılmasını sağlar. 

Böylellikle ilk java programımızı da yazmış ve Java ile programlama dünyasına da ilk adımımızı atmış olduk. Hayırlı olsun :))



Turgut Arslan