28 Ocak 2013 Pazartesi

Java Docs Türkçe Package java.applet


Package java.applet

Bir applet ve appletin context'ini kullanan classları oluşturmak gerekli class'ları sağlar.

Applet framework'u iki temel unsurdan oluşur: applet ve applet context'i. Applet birkaç tane özel method ile başlatılabilen, çalıştırılabilen ve durdurulabilen bir gömülebilir penceredir.

Applet contexti appletlerin yüklenmesinden çalışmasından sorumlu bir uygulamadır. Mesela applet context'i bir web tarayıcısı ya da bir uygulama geliştirme ortamı olabilir.

Interface AppletContext

public interface AppletContext

Bu ​​Interface(arayüz) applet'in içinde bulunduğu ortama bağlıdır.

Bu arayüz yöntemler ortamı hakkında bilgi elde etmek için bir applet tarafından kullanılabilir.

Interface AppletContext Methodları:


getAudioClip


AudioClip getAudioClip(URL url)

Bir ses klibi oluştutur.

Parameters:
url - ses klibinin konumunu veren mutlak URL.
Returns:
Belirtilen URL adresindeki ses klibini verir.

getImage


Image getImage(URL url)

Ekranda görüntülenebilen bir Image nesnesini getirir. url argümanı kesin bir URL adresi ile belirtilmelidir.

Bu method resim olsa da olmasada daima bir sonuç döndürür.Applet ekrana bir resim çizmeye başladığında veriler yüklenecektir.Grafik parçaları ekrana aşamalı olarak çizilecektir.

Parameters:
url - Resmin kesin adresini veren URL.
Returns:
URL ile belirtilen resim.

getApplet


Applet getApplet(String name)

Belge içinde applet context'inde verilen isimle temsil edilen appleti bulur ve getitrir. İsim HTML tagının içinde name özelliğiyle ayarlanabilir.

Parameters:
name - bir applet ismi.
Returns:
isimle aranan appleti verir. Bulamazsa null değer döndürür.

getApplets


Enumeration<Applet> getApplets()

Bu applet contexti ile temsil edilen tüm appletleri bulur.

Returns:
İlgili applet contextinde belirtilen tüm appletleri numaralandırır.

showDocument


void showDocument(URL url)

url argümanı ile belirtilen tarayıcı ya da aplet viewerin isted ği Web sayfasını gösterir. Web sayfasında hangi frame ya da pencerenin görüntüleneceğini web tarayıcı ya da applet viewer belirler. Bu method applet context tarafından yoksayılailir ancak bu durum tarayıcılar için aynı değildir.

Parameters:
url - Belgenin konumunu veren mutlak URL.


showStatus


void showStatus(String status)

Bir string argumanı ile görüntülenen durum penceresini ister. Çoğu browser ve applet viewer böyle bir pencereyi sağlar, where the application can inform users of its current state.

Parameters:
status - a string to display in the status window.

setStream


void setStream(String key,
InputStream stream)
throws IOException

Aplet context'i içinde yazılan key ile stream'i birleştirir.  Eğer applet context'i önceden bu key için bir eşleşme içeriyorsa bu değer yenisi ile yer değiştirir.

Güvenlik sebebiyle stream'ların ve key'lerin herbirinin eşleşmesi  kod tabanında(codebase) gerçekleşir.Diğer bir deyişle  kod tabanındaki bir applet başka bir kod tabanındaki bir applet tarafından oluşturulan  oluşturulan stream'e erişemez.

Parametreler:
key - belirtilen değerle ilişkili olan anahtar kelimedir..
stream - belirli bir key ile birleştirilen akım(veri akışı). Eğer bu parametre null değerdeyse(boşsa), belirtilen key applet context'inden çıkarılır .

Throws:
IOException - Eğer stream(veri akışı) belirli bir boyut limitini aşarsa. Boyut limiti bu interface ya da implementor tarafından belirlenir.
IOException

Bu metod Java 1.4 ten itaibaren kullanıma sunulmuştur.

getStream


InputStream getStream(String key)


Applet context'inde belirtilen keyle ilişkili stream'i döndürür. Eğer applet context'i bu key için bir stream içermiyorsa metod null değeri döndürür.

Güvenlik sebebiyle stream'ların ve key'lerin herbirinin eşleşmesi  kod tabanında(codebase) gerçekleşir.Diğer bir deyişle  kod tabanındaki bir applet başka bir kod tabanındaki bir applet tarafından oluşturulan  oluşturulan stream'e erişemez.

Parametreler:
key - döndürülecek olan stream ile ilişkilidir.
Döndürdüğü Değer:
Applet context'ineki key ile uyumlu stream

Bu metod Java 1.4 ten itaibaren kullanıma sunulmuştur.

getStreamKeys


Iterator getStreamKeys()

Applet context'indeki streamlere ait tüm keyleri bulur.


Güvenlik sebebiyle stream'ların ve key'lerin herbirinin eşleşmesi  kod tabanında(codebase) gerçekleşir.Diğer bir deyişle  kod tabanındaki bir applet başka bir kod tabanındaki bir applet tarafından oluşturulan  oluşturulan stream'e erişemez.


Döndürdüğü Değer:
Applet context'indeki tüm stream isimleri için bir Iterator(yineleyici) döndürür..

4 Ocak 2013 Cuma

Android SDK Tools Güncelleme Sorunu [ÇÖZÜM]

Android SDK Tools Güncellenmiyor

Warning! the following processes: -cmd.exe -java.exe are locking the following directory ................  Please close theese aplications so that the istallation can contnue. When ready, press Yes to try again

 ECLIPSE ortamında Android SDK Toollarını güncellediğinizde, SDK Manager tools klasörünü güncellerken aşağıda sıralı hata mesajlarını alırsınız.

"Warning! the following processes: -cmd.exe -java.exe are locking the following directory ................
Please close theese aplications so that the istallation can contnue. When ready, press Yes to try again."

"Installing Android SDK Tools revision 21.01
Failed to rename directory...."
Hata mesajında özetle;  tools klasörünüzün cmd.exe ve java.exe dosyaları tarafından kullanıldığı için yenisiyle değiştirilemediği, bu işlemlerin yapılabilmesi için bu iki programın kapatılması gerektiğinden bahsedilmektedir.

Burada problem  Görev yöneticisini açıp bu iki dosyayı "İşlemi Sonlandır" diyerek kapattığımızda ortaya çıkar. Çünkü bu programlar aslında SDK Manager'ı çalıştırmaktadır.Sonuç olarak onları kaptattığınızda SDK Manager de kaapanaağı için tools klasörü güncelleme girişiminiz başarısızlıkla sonuçlanır.

Şimdi hemen aklınıza Android SDK dosyalarını silip en son sürümlerini indirerek herşeye baştan başlamak gelebilir. Doğrudur. O şekilde de sonuca ulaşabilirsiniz. Ancak bunu yapmanın daha kolay bir yolu var.

SDK Manager güncelleme yaparken gerekli dosyaları sıkıştırılmış olarak temp klasörüne indirir ve sonra bilgisayarda yüklü olan dosyaları yeni indirdikleri ile değiştirir. En son olarak da temp klasörünün içini boşaltır. Bu şekilde güncelleme yapılmış olur. Biz Android SDK Tools'u güncellemek istediğimizde de bu işlemi SDK Manager'in yüklü olduğu klasör altında bulunan "tools" klasörü için yapmak ister.   Ancak bu klasör SDK tarafından kullanıldığından işlem başarısız olur. İşlem başarısız olduğu için "temp" klasörüne indirilmiş olan zipli dosya silnmez. İşte  size sorunun 3 Adımda çözümü,

Android SDK Manager Tools Klasörünün Güncellenmesi

1. Adım : İlk önce ECLIPSE ve Android SDK Manager'ı kapatın.
2. Adım : Android SDK Manager'ın yüklü olduğu klasörü açın ve "tools" klasörünü silin. merak etmeyin o klsörü bir daha özlemeyeceksiniz.
3.Adım :"temp"klasörü içindeki zipli dosyayı açın ve içinden çıkan "tools" klasörünü eskisinin yerine kopyalayın.

Hepsi bu kadar. Artık rahatlıkla ECLIPSE ve Android SDK Manager'i kullanabilirsiniz. Böylelikle eskisini silmeden sisteminiz güncellenmiş olur. daha önce yapığınız çalışmaları da kaybetme riskiniz ortadan kalkar.

Not: 2. Adımda "tools" klasörünü silin dedim ya. Siz bana bakmayın bilgisayar dünyasında her zaman işinizi sağlama alın. o klasörü bir yere kopyalayın. Güncelleme işlemi başarı ile gerçekleştiği zaman silersiniz. 

Kolay gelsin hepinize. İyi Çalışmalar... Saygılar vs vs


Turgut Arslan