27 Mart 2012 Salı

JavaScript Faktöriyel Hesaplatan Program

Faktöriyel bir çeşit çarpım serisidir. Verilen sayıdan başlayarak bire kadar olan sayılar bir dizi haline getirilir ve birbirleri ile çarpılır. Burada hazırladığım JavaScript programı yazı kutucuğuna girilen bir sayının faktöriyelini almakta ve yapılan faktöriyel işlemini, sonucu ile beraber başka bir div kutucuğunun içinde görüntülemektedir. Bu görüntüleme işlemi için innerHTML yöntemini kullanıdım.
Eğer Faktöriyel nedir bilmiyorsanız ya da bilgilerinizi tazelemek istiyorsanız şu adresteki kısa anlatımı bir okuyun...
fizikliblog.blogspot.com
<script language="javascript">

function faktoriyel(){ //faktoriyel adlı fonksiyon çalışmaya başlıyor

var a; // Değişken tanımlanıyor

a = document.form1.sayi.value; // değişken içine form1 içindeki sayi isimli kutudaki bilgi aktarılıyor

c = a; // a değişkenindeki bilgi c'ye aktarılıyor (döngüde a nın değeri değişeceğinden eski değere ihtiyacımız olacak)
if(a==0){
    document.getElementById("sonuc").innerHTML=1;
document.getElementById("say").innerHTML=c+"!";
}
b= new Array() //b adlı bir dizi değişkeni oluşturuluyor.

b[0]=a+"x"; //dizinin ilk değerini veriyorum
for(i=a-1;i>=1;i--){ //faktöriyeli hesaplayan döngü başlangıcı

a = a*i;

} //faktöriyeli hesaplayan döngü sonu

// bu kısım faktöriyel hesabı yapılan sayının çarpım dizisi elemanlarını b isimli dizi değişkeni içinde uygun yerlere yerleştirir

for (j=1; j<=c-1;j++){

for(i=c-j;i>=c-j;i--){

if(i>1){

b[j]=i+'x';

}else{

b[j]=i;
}
}
}
// bu kısımdan sonra sonucu ekranda başka bir HTML elemanının içine yazdıran kodlar sıralanmaktadır.
document.getElementById("sonuc").innerHTML=b.join("")+"="+a;
document.getElementById("say").innerHTML=c+"!";
}
// fonksiyon sonu

</script>

<form id="form1" name="form1" method="post" action="">

<label for="sayi"></label>

<input type="text" name="sayi" id="sayi" value="" />

<input type="button" name="ok" id="ok" value="Faktöriyel" onclick="faktoriyel();" />

</form>

<div id="say" style="font-size:36px;float:left;border:solid 1px #09C;color:#0F0;padding:5px;"></div><div id="sonuc" style="float:left;padding:15px 0 0 5px;;color:#60F"></div>

yukarıdakş kodlar doğu bir şekilde yazarsanız nacizane faktöriyel hesaplayıcınız tarayıcınızda arz-ı endam eder efem!!! Deneyin bakalım çalışıyor mu?







Turgut Arslan

17 Mart 2012 Cumartesi

Flash CS5 Türkiye Haritası Animasyonu Resimli Anlatım

Flash Mask Layer Örnek Çalışması:
Bu yazımda Flash CS3, CS4 ve CS5 versiyonlarında uygulayabileceğiniz basit bir maskeleme uygulamasını anlatmaya çalışacağım . Tüm işlemleri adım adım resimlendirerek göstermeye çalıştım. Oldukça basit bir animasyon. Frame By Frame animasyon tekniğine dayanıyor. Kodlama gerektiren bir durum yok. Sadece son frameye animasyon dursun diye bir ActionScript kodu koydum. Animasyon ekrana basit bir Türkiye haritası çizmektedir. Şimdi adım adım bu animasyonun nasıl yapıldğını görelim.


Adım 1:
İlk önce internetten basit bir Türkiye haritası bulun.
türkiye haritası
Adım 2:
Flash programınızı başlatın ve boş bir Flash dokumanı oluşturun AS2 veya AS3 olması fark etmez.
Flash açılış sayfası
Adım 3:

Haritanızı Üst menüden File > Import > Import to Stage yolunu izleyerek çalışma alanınıza yükleyin ve boyutlarını ayarlayın.
Flash Import

 Adım 4:
 Resmin tamamını seçin ve klavyeden CTRL+B ya da Üst menüde Modify >Break Apart yolunu izleyerek resmin pixellerine ayrılmasını sağlayın.
Flash Break Apart Resmi piksellerine ayırma
 Resim şekilde görüldüğü gibi seçili hale gelecektir.

 Adım 5:
 İlk önce resimdeki gibi Laso Tool’a ardında toolbarın alt kısmında olan Magic Wand’a tıklayın ve ardından harita resmindeki gri noktalı alanlara tıklayın ve seçili hale getirin. Ardında del tuşuna tıklayarak tüm gri alanları temizleyin. Geriye bir tek haritanın çizgileri kalsın. Eğer vektörel bir resimle çalışıyorsanız muhtemelen bu işlemi yapmanıza gerek yok. Burada amaç haritanın çizgilerini Falsh çalışma ortamında resimden ayırmak. Dilerseniz Çalışma alanının arka planını başka bir renkle renklendirip beyaz kısımları Eraser Tool ile silebilirsiniz .Dediğim gibi amaç geriye sadece sınır çizgilerinin kalması.

Flash Magic Wand

 Adım 6:
 Haritamızın bulunduğu layera maske ismini verin ve cizim isimli yeni bir layer oluşturup maske layerının altına koyun.

Flash Layer  Ekleme

Adım 7:

Maske layerının üstüne gelip farenin sağ tuşuyla tıklayın ve açılan menüden Mask seçeneğini seçin. Harita resmi kaybolacaktır. Cizim isimli layerın satırında bulunan kilit resmine tıklayarak haritayı görünür hale getirin.

Flash Layer Kilidini Açmak


 Adım 8:
 Maske layerında “Show Layer as Outlines” adlı minik yeşil bir kutucuk var. Sizin çalışmanızda bunun rengi başka olabilir. O kutucuğa tıklayarak içindeki rengin kaybolmasını sağlayın. Böylece haritamızın sınır çizgilerinin içi boşalacak sadece bu çizgilerin kenarlıkları görüntülenecektir.

Flash Show Outlines


Adım 9:
Tekrar cizim layerına dönüyoruz ve soldaki araç kutusundan Brush tool’u seçiyoruz. İstediğimiz bir rengi seçebiliriz.Bruaya kadar yaptıklarımız resmi ve animasyona kılavuzluk edecek olan çizgileri belirlemekle ilgiliydi. Bu adımdan sonra animasyonumuz oluşturmaya başlayacağız. Çizim layerındayken klavyeden F6 tuşuna basın ve yeni bir frame oluşturun haritanın istediğiniz bir kısmına zoom yapın. Burası başlangıç noktanız olacak. Brush tool ile harita çizgisinin minik bir kısmını boyayın ve ardından tekrar F6’ya basarak yeni bir layer oluşturun. Bunu her layerda tekrarlayarak tüm harita çizgilerini boyayın. Boyadığınız çizgilerin kesişmemesine dikkat edin.

Flash Painting

 Adım 10:
 Tüm boyama işlemi tamamlandığında harita aşağı yakarı şu şekilde olmalıdır. Frame By Frame animasyon biraz uzun sürebilir ama ne kadar çok parça yaparsanız animasyonunuz o kadar güzel ve gerçekçi olur. Artık Üst menüden Control > Test Movie > in Flash Proffessional yolunu takip ederek animasyonunuzu  test edebilirsiniz.

Flash Masking Layer


 Adım 11:
Son olarak bir layer ekleyn ismini actionscript olsun. En son Frame üstüne gelip F6 tuşuna basın. Böylelikle bu Frame bölünmüş olur. Klavyeden F9 tuşuna basıp Action-Frames isimli paneli açın ve şu kodu yazın  " stop(); ” bu kod flas animasyonun yazıldığı karede durmasını sağlar.  ActionScript kodu son kareye(frame) yazıldığı için animasyon son karede duracaktır.

Flash ActionScript
Böylelikle animasyon tamamlanmış oluyor. Aşağıda animasyonun tamamlanmış hali gif formatında görülmektedir. muhtemelen flash versiyonu daha hızlı işliyor. burada sadece bittiği zaman neye benzemesi gerektiğini göstermek için koydum.

Türkiye Haritası Animasyonu

 Bu çalışmanın örnek FLA dosyasını ayrıca şu linkten indirebilirsiniz. 



12 Mart 2012 Pazartesi

Joomla Türkçe Dil Paketini Kurmak(Resimli Anlatım)

Joomla'yı Türkçeleştirmek
Joomla kurulumu ve kullanımı kolay, son derecede güvenli bir İçerik Yönetim Sistemidir. Joomlada site oluşturmak ve içerikte güncelleme yapmak çok kolaydır. Ayrıntılı bir yönetim paneli vardır.Kulanıcılıarına pek çok modülü eklentiyi ücretsiz olarak sunar. Joomla ile yaptığınız siteler SEO dostudur. vs. vs.... Joomla tüm bu özelliklerinin yanında kullanıcılarına pekçok dil seçeneği sunar. Joomla'yı herhangi bir dile çevirmek çok kolaydır. Joomla sisteminde bu işi gerçekleştirmek için bir dil yöneticisi bulunmaktadır. Bu yönetici vasıtası ile sistemde yüklü olan diller arasında sadece bir tıklama ile geçiş yapılabilir ve tüm site panelinin dili bir kerede değiştirilebilir.Joomla'nın kurulum ekranında Türkçe seçeneği vardır ama bu yalnızca kurulum için geçerlidir. Kurulum sonrası Yönetim Paneli'nin dili varsayılan olark İngilizce'dir.

Joomla Türkçe'ye Nasıl Çevrilir?

Şimdi adım adım ilerleyerek sadece 4 adımda Joomla Türkçe Dil paket'nin kurulumunu yapalım

Adım 1 :
İlk olarak internetten joomlanın o an kullandığınız sürümüne ait zipli ya da rarlı türkçe dil paketini indirin. sıkıştırılmış dosyayı açmanıza gerek yok. Daha sonra Administration'da(Yönetim Paneli) üst menüden "Extensions">"Extension Manager" seçilir.

JoomlaExtensionManager

Adım 2:

Burada Extension Manager(Eklenti Yönetim)Paneline ulaşılır. "Upload Package File" bölümünde "Gözat" düğmesine tıklanır ve açılan pencereden kurulu sistemin sürümüne ait olan türkçe dil paketi seçilir. Sonra da "Upload&Install" düğmesine tıklanır.

JoomlaExtensionManager_Install.jpg

Adım 3:

Eğer Türkçe Dil Paketi'nin sürümü doğru ise "Insatalling package was successful" mesajı görüntülenir. Bu paketin başarı ile kurulduğu anlamına gelir. Daha sonra üst menüden "Extensions"> "Language Manager" yolu takip edilerek Joomla'nın Dil yönetim sayfasına ulaşılır.

JoomlaLanguageManager

Adım 4:

"Language Manager" sayfasında Installed Languages altında sistemde yüklü olan dil seçenekleri sıralanmaktadır. Burada "Installed Administrator" sekmesine tıklanır. Görüntülenen dil listesinde Türkçe'nin "Default(Varsayılan)" olarak seçilmesi gerekir. Bunun için Türkçe'nin karşısında bulunan Default başlığı altındaki minik beyaz/boş yıldız ikonuna tıklayın. Minik yıldızın rengi sarıya dönüşür ve artık yönetim paneliniz Türkçe'ye çevrilmiş olur.

JoomlaInstalledLanguages

 Tebrikler!! Joomla Yönetim Panelini başarıyla Türkçe'ye çevirdiniz. İstediğiniz zaman "Dil Yöneticisi" sayfasına tekrar gelip sistemin dilini ingilizceye çevirebilir ya da bu yolla yüklediğiniz herhangi bir dile çevirebilirsiniz.

Joomla Turkce Yonetim Paneli


Son olarak:

Burada unutmamanız gereken nokta kullandığınız Joomla sisteminin sürümü ile yüklemek istediğiniz dil paketinin sürümünün aynı olmasıdır. Aksi takdirde hata mesajları alırsınız ve dil paketiniz yüklenmez. Kulladığınız Joomla sisteminin hangi sürüm olduğu yönetim sayfasında alt kısımda yazmaktadır oradan öğrenebilirsiniz.




Turgut Arslan