24 Şubat 2012 Cuma

Web Sayfası için Font Seçimi

Yazı Fontları

Tasarım için En Uygun Fontu Seçmek

Web ve grafik tasarımın en önemli konusudur font seçimi... Aslında sedece web/grafik tasarım için değil, gazete, kitap, dergi, broşür ve ilan gibi pek çok yazılı basın ürününün hazırlanmasında da hayati bir öneme sahiptir. Yayınlanan bir metnin ya da görselin içeriğine uygun olmayan bir font seçimi okuyucuların konuyu takip etmelerini ya da görselin anafikrini yakalamalarını zorlaştırır. Okuyucuya verilmek istenen mesaj yerine ulaşamaz. Bu mesajn mutlaka vurgulanması gerekir. İnsanlar genelde bir metnin vurgulanmış kısımlarını okumayı tercih ederler. İlk olarak uygun bir vurgulama ile insanların dikkatini çektikten sonra göz yormayacak bir tasarım ile amaca uygun tanıtım yapılmalıdır. Eğer amacınız kampanyalı bir ürünün tanıtımını yapmak ise hedef kitlesinin haberdar olmasını istediğiniz ayrıntıları vurgulamanız gerekir. Yani kampanyanızın sunduğu avantajları(indirimli fiyat, garanti, hediyeler vs.) daha büyük puntolarla, daha farklı renklerde  ve hatta kampanya metninin ya da görselinin genel yazı tipinden farklı fontlarda dikkat çekecek şekilde belirtmeniz gerekir.

Basit Tipografi Örneği
 Şunu unutmayın!!! Harfler ve kelimeler ile birşey anlatabilmek için ille de cümleler kurmak zorunda değilsiniz. Eğer çalışma alanınız web/grafik tasarım ise bu konuda sizin için konulmuş bir sınır yok diyebilirim. Onları çok daha farklı şekillerde kullanıp özgün ve etkili tasarımlar yapabilirsiniz. Tasarımınızı yaparken sade ve anlaşılır olmasına dikkat etmelisiniz. Yaptığınız tasarım öğeleri okuyucuları konunun ana fikrinden uzaklaştırmamalıdır.

Buraya kadar hep içeriğe uygun yazı fontunun ve puntosunun seçilmesinden bahsettik. Peki bu iş nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmelidir? Biraz da bu konuları irdeleyelim...

Metnin içeriğine uygun fontun seçilmesi, puntosunun, satırlar arası boşlukların ayarlanması ve kelimelerle görsel tasarım yapılması aslında ayrı bir sanat; bir uzmanlık dalıdır. Bu sanata tipografi denmektedir. Yukarıda gördüğünüz görselin hazırlanmasından, kitap, dergi ve gazete dizgilerinin hazırlanmasına, web site içerikleri, afiş, banner vs. görsel tanıtım öğelerinin tasarlanmasında tipografinin önemli bir yeri vardır. Tipografi, yaptığınız sunumu amacına ulaştırmanın en etkin yoludur.

Aslında görsel tasarım, temelleri insan piskolojisine, gözün anatomisine ve insan beyninin algılayış biçimine kadar uzanan oldukça derin ve tartışmalı bir konudur. Sürekli gelişim ve değişim halindedir. Görsel tasarım oldukça geniş bir çalışma sahasıdır diyebilirim. Kanun çok, kural çok... Aslında ben de daha bu işin başındayım diyebilirim.Peki bu alanda çalışmayanereden başlamalı? Nelere dikkat etmeli? İşte size başlangıç için birkaç tane öneri:

Eğer tez ya da akademik bir yazı yazacaksanız fontunuz Times New Roman olmalıdır.

Eğer bir web sayfası hazırlayacaksanız seçeceğiniz yazı fontarı:Arial, Verdana, Helvetica, Tahoma, Trebuched gibi hemen hemen her tarayıcı tarafından desteklenen yazıtipleri olmalıdır. Genel olarak tarayıcıların desteklemediği fontları baz alarak yaptığınız tasarımlar ziyaretçileriniz üzerinde istediğiniz etkinin oluşmasını engeller. ayrıca bazı yazı fontları taryıcılar tarfından desteklenseler de genelde 12px'den küçük boyutlarda yazdığınız yazılar düzgün görünmeyebilir. Mesela Tahoma fontu 10px den küçük yazılarda Firefox tarafınfan düzgün olarak render edilemezken Internet Explorer yazdığınız yazıları gayet temiz ve net bir şekilde göstermektedir.

Eğlence ağırlıklı bir site ya da görsel kazırlıyorsanız Comic Sans MS işinizi görebilir. Bu fontu grafik olarak kullanacaksanız pek sorun yok. ama bu yazı fontu ile site hazırlaycaksanız yukarda yazdıklarmı tekrar okuyun. Ayrıca son zmanlarda internette bu yazı fontuna karşı bir antipati oluşmuş durumda bunu da belirtelim.

Eğer ciddi bir sunum yapacaksanız yine Times New Roman imdadınıza yetişecektir. Bunun haricinde Arial, Arial Black veya Helvetica da kullanabilirsiniz. Ben Helvetica'yı çok severim. oldukça asil bir fonttur kendisi.

Tebrik kartları, sevgi mesajları, davetiyeler ve seçkin organizasyonların tanıtım görsellerinde daha estetik, ve daha kaligrafik yazı fontları kullanabilirsiniz.

Buraya kadar saydığım yazı fontlarının büyük bir kısmı zaten işletim sisteminizin kurulumu esnasında bilgisayarınıza yüklenmiş kullanıma hazır haldedir. Kullandığınız grafik tasarım progamları(Coreldraw, FreeHand, Fireworks, Photoshop gibi) ile çalışırken sisteminizde yüklü olan fontlardan yararlanırsınız. Ancak bir tasarımcı için bu fontlar yeterli olmayabilir ya da ardığınız bir yazı tipi sisteminizde yüklü olmayabilir. Mesela Helvetica fontu bazen Windows sistemlerinde yüklü olarak gelmeyebilir. Bu durumda internetten hazır font paketi indirmeniz ve sisteminizin font klasörü içine yazı dosyalarını kopyalamanız gerekmektedir. Basit bir işlemdir ve zaten tasrımla uğraşacak kadar bilgisayar bilgisi olan herkes bu iş kolayca halledebilir. kopyalama işlemi bittikten sonra Tasarım programınızı tekrar açtığınızda yeni yazı tiplerinin yüklendiğini göreceksiniz. Artık kullanıma hazırdırlar. Yazımı bitirirken internetten topladığım 2220 adet yazı fontunun dosyalarını topladığım font arşivimi de sizlerle paylaşıyorum. Hepinize kolay gelsin. İyi çalışmalar...

2220 Adet Yeni Yazı Fontu için indirme linki:

Free Download For 2220 Fonts

Hiç yorum yok: