19 Eylül 2010 Pazar

MOODLE : Giriş

Moodle öğrencilere uzaktan eğitim vermek amacıyla tasarlanmış, internet üzerinden hizmet veren, açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Bir web sayfası görünümündedir. Dağıtımı ve kullanımı internet üzerinden ücretsiz olarak yapılmaktadır. GPL genel kamu lisansı ile lisanslanmıştır. Moodle’ın açılımı Modular Object Oriented Dynamic Learning Environment şeklindedir. Esnek Nesne Yönelimli Dinamik Öğrenme Ortamı anlamına gelmektedir. Avustralya Curtin Teknoloji Üniversitesi Matematik Bilimi Bölümü’nden Martin Dougiamas tarafından doktora tez çalışması olarak başlayan Moodle’ın ilk sürümü 20 Ağustos 2002’de yayınlanmıştır(Nart, 2007).

Moodle şu an itibariyle 210 ülkede kullanılmakta olup, 77 ayrı dil desteği vermekte ve 75000 kayıtlı kullanıcısı bulunmaktadır. Moodle PHP tabanlı online eğitim sistemidir. Dersler modüller halinde kurulmaktadır. Linux, Unix, Windows ve Mac OS X işletim sistemlerine destek vermektedir. Deneme sürümü ve yardım sistemine internetten anında ulaşılabilmektedir. Portal mantığıyla yönetilmektedir. SSL, TSL desteği vermekte ve eklentiler modül şeklinde yüklendiği için portal yönetimi yapmış kişiler için oldukça kolay bir sistemdir(Elmas vd., 2008).
moodle
Moodle kullanıcı dostu bir programdır. Uzaktan eğitim vermek isteyen bir eğitimcinin her türlü ihtiyacını karşılayabilecek özelliklere sahiptir. Kapsamlı bir web portalı olmasına rağmen sadece temel seviyede HTML ve MySQL bilgisi ile rahatlıkla yönetilebilir. Moodle’un sahip olduğu genel özellikler şöyle sıralanabilinir;


1. Ölçeklenebilirlik; Sistem, 50,000 öğrencili ve binlerce kurslu örneklere sahiptir.
2. Tek başına ticari paketlerle (WebCT ve BlackBoard gibi) yarışmakta olup eğitim sektöründe büyük bir paya sahiptir.

3. Çok büyük bir tematik topluluğa yani geliştirici ve son kullanıcı eğitmenlerden oluşan (yalnızca kendi sitesinde yarım milyondan fazla kayıtlı üye) kitleye sahiptir.
4. Geniş geliştirici kitlesi nedeniyle ürün yaşam çevrimi çok hızlıdır. Yani çok kısa sürede yeni sürümler geliştirilmektedir.
5. Çoğu son kullanıcı hiçbir programlama ve veri tabanı deneyimine sahip olmadan kullanmakta. Sorun olduğunda sorunun giderilmesi ticari sistemlerden daha hızlı olmaktadır.
6. Açık kaynak kodlu sistem olduğundan güvenlik açıklarının kapatılması ticari sistemlere göre çok daha hızlıdır.
7. Sürekli olarak çok miktarda yeni özellik (blok veya modül) geliştirilmektedir ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır(http://tr.wikipedia.org/wiki/Moodle).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Turgut ARSLAN
Açık Kaynak Kodlu LMS Programlarının Yerel Ağ Üzerinde Uygulanması, Seminer, Danışman: Doç.Dr. Seyfettin Dalgıç
Trakya Üniversitesi 2010
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu yazıdaki kaynaklar:

Elmas, Ç., Doğan, N., Biroğul, S. ve Koç, M.S., 2008, Moodle Eğitim Yönetim Sistemi İle Örnek Bir Dersin Uzaktan Eğitim Uygulaması. Bilişim Teknolojileri Dergisi, Cilt:1, Sayı: 2, Mayıs 2008.

Nart, B., 2007, Uzaktan Eğitim İçin Sınav Modülünün Hazırlanması, Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Bölümü, Şubat 2007, Ankara.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Moodle

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: