19 Eylül 2010 Pazar

Yerel Ağ Üzerinden LMS Programlarının Çalıştırılması: Giriş

İnternet dünyası, kişisel sayfalardan büyük portallara kadar irili ufaklı pek çok web sayfasını içerisinde barındıran, çok kullanıcılı ve karşılıklı etkileşime dayalı iletişimi esas alan devasa bir iletişim ağları topluluğudur. Bu toplulukta kendilerini temsil etmek isteyen kişiler veya kuruluşlar, internetin ana bileşeni olan web sayfalarını kullanmak ve kendi web sayfalarını internette yayınlamak zorundadırlar. Kendi sitesini yayınlamak isteyen bir kişi, bu iş için sunucu hizmeti veren bir şirketten internet üzerinde site dosyalarını yükleyebileceği bir alan ve web sitesi için kullanabileceği alan adı satın alır. Sonra site dosyalarını bu alana yükler ve gerekli ayarlamaları yaparak web sayfasını internette yayınlar. Bu sayfa aynı zamanda yayınlayan kişinin ya da kuruluşun vitrini olacağından iyi tasarlanması çok önemlidir. Sayfanın hazırlanması esnasında yapılan tasarımın sonuçlarının görülebilmesi için, defalarca deneme yapılması ve sayfanın çok kez çalıştırılması gerekir.

Internet Information ServiceWeb sayfaları sunucu üzerinde çalıştırılırlar. Yani hazırlanan bir web sayfasının kullanıcılara nasıl görüneceğini öğrenmek için sayfa dosyaları bir sunucuya yüklenmelidir. Bu sayfaları internetteki bir sunucuya yüklemek zorunda kalmadan tasarımcının bilgisayarı üzerinde görüntülemek mümkündür. Bu iş için bilgisayara IIS, Apache gibi sunucu programları kurulur ve dosyalar bu programlara yüklenerek web tarayıcısı aracılığıyla görüntülenebilir.

ApacheAynı durum LMS programları için de geçerlidir. LMS portalını oluşturan dosyalar sunucu üzerindeki ilgili klasöre yüklenir ve web tarayıcısına dosyaların adresi girilirse LMS’e ait sayfalar görüntülenir. Bu özelliklerden faydalanarak yerel ağa bağlı ve üzerinde sunucu programı bulunan bir bilgisayarda LMS programı çalıştırılabilir. Ağdaki diğer bilgisayarlardan sunucu olan makinedeki LMS portalına ulaşılabilir. Bunu yapmak için web tarayıcısına sunucu bilgisayarın IP adresinin girmek ve çıkan klasör listesinden LMS’in yüklendiği klasöre tıklamak yeterlidir. Ağdaki diğer kullanıcılar da aynen internete bağlanır gibi sunucu bilgisayara bağlanır ve LMS’in sunduğu hizmetlerden faydalanırlar. Bu yöntemi kullanarak bilgisayarların yerel ağ ile birbirine bağlı olduğu bir bilgisayar sınıfında LMS portalı çalıştırılabilir. LMS üzerinden ders işlenebilir.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Turgut ARSLAN
Açık Kaynak Kodlu LMS Programlarının Yerel Ağ Üzerinde Uygulanması, Seminer, Danışman: Doç.Dr. Seyfettin Dalgıç
Trakya Üniversitesi 2010
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu yazıdaki kaynaklar:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: