19 Eylül 2010 Pazar

Yerel Ağ Üzerinden LMS Programlarının Çalıştırılması-Bölüm 1

Yerel Ağ Nedir?
İki ya da daha çok bilgisayarın ofis, sınıf veya bilgisayar laboratuarı gibi kısıtlı bir alanda, birbirlerine bağlanarak oluşturduğu paylaşım ağına yerel ağ (LAN-Local Area Network) denilmektedir. Yerel ağlarda dosya paylaşım hızı çok yüksek ve verimlidir. Yerel ağlar doğrusal, halka ve yıldız olmak üzere üç farklı şekilde yapılandırılırlar(Şekil 51).

Sekil 51 Yerel ağ yapıları (a) Doğrusal yapı b) Halka yapı c) Yıldız yapı)
Doğrusal yapıda bilgisayarlar bir hat üzerinde sıralanmışlardır. Tüm bilgi alışverişi bu hat üzerinde yapılır. Sıralı hattaki bilgisayarlardan herhangi biri bozulduğunda diğer bilgisayarlara giden veri akışı da durur. Halka yapılı ağlarda ana bilgisayar ve diğer bilgisayarlar birbirlerine bağlanarak bir iletişim halkası oluştururlar. Bu tür yapılarda bilgisayarlardan biri bozulduğunda veri akışı diğer bilgisayarlar üzerinden devam eder. Yıldız yapılı ağlarda ise tüm bilgisayarlar ana bilgisayara bağlıdır ve veri akışı bu bilgisayar üzerinden yapılır.

Yıldız biçimli ağ yapılandırması bilgisayar laboratuarları için uygun bir yapılandırmadır. Burada bir hub ya da switch kullanılarak bilgisayarlar arası veri iletişimi sağlanır. İsteğe veya ihtiyaca bağlı olarak bu ağa internet de verilebilir.

Sekil 52. Yıldız şeklinde yapılandırılmış bilgisayar ağı
LMS programlarının yerel ağ üzerinde çalıştırılabilmesi için, varsa ana bilgisayara ya da ağ üzerindeki herhangi bir bilgisayar üzerine sunucu programları kurulur. Ağdaki diğer bilgisayarlar sunucuya ulaşmak için sunucu bilgisayarın IP adresini kullanırlar. IP(Internet Protocol) adresi bilgisayarların internette ya da bir ağ üzerinde iletişim kurabilmek, veri transferi yapabilmek için kullandıkları numaralardır. Yerel ağa bağlı her bilgisayara birer statik IP numarası atanır. Bu numaraların sabit olması ağda istenmeyen IP çakışmalarını ve buna bağlı bağlantı kayıplarını önler.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Turgut ARSLAN
Açık Kaynak Kodlu LMS Programlarının Yerel Ağ Üzerinde Uygulanması, Seminer, Danışman: Doç.Dr. Seyfettin Dalgıç
Trakya Üniversitesi 2010
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu yazıdaki kaynaklar:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok: